Cultura, tradițiile și valorile daneze

Danemarca se află în topul celor mai bogate 10 state din lume, fiind  totodată și una dintre cele mai progresiste națiuni de pe glob.

Cu o populație care numără în jur de 5.7 milioane și cu o suprafață de 42,924 km, Danemarca, o tara peninsulară, face parte din categoria statelor mici europene. În țara lui Hamlet, arta și cultura beneficiază de  un mare sprijin din partea guvernului care se implică în finațarea oricărui proiect cultural.

Statul danez se bucură de un înalt nivel de încredere din partea cetățenilor, datorită politicilor sociale, care au contribuit la ridicarea nivelului de trai.Sistemul de sănătate danez furnizează servicii gratuite, acesta fiind subvenționat din impozite. La fel școlile și universitățile daneze își primesc banii din taxele contribuabililor, astfel elevi și studenții pot studia gartuit.

Guvernul, monarhia, spitalul și poliția sunt instituțiile statului în care danezii au cea mai mare încredere. Cultura înfloritoare a Danemarcei cuprinde folclorul bogat alcătuit din:muzică, cântece, dans, credințe populare și mituri care s-au transmis din generație în generație. O altă componentă importantă a culturii daneze sunt sărbătorile și festivalurile.

Sărbătorile publice, tradiționale și cele religioase sunt respectate cu sfințenie. De exemplu ADVENTUL este o tradiție daneză care datează din cele mai vechi timpuri și marchează începutul anului bisericesc. Paștele și Crăciunul sunt sărbătorile religioase cele mai importante, fiind intens sărbătorite în Danemarca. Decorarea bradului în ziua de 23 decembrie, tradiționala budincă de orez pentru zâne, masa organizată  în seara ajunului, colindatul și dansul în jurul bradului , sunt tradiții populare sinonime cu bucuria și fericirea de a petrece timpul alături de cei dragi. De paști se obișnuiește ca danezii să decoreze casele cu decorațiuni verzi din ramuri noi  și din narcise galbene. Alimentele tradiționale de paști sunt ouăle colorate în diverse culori, puiul, mielul și peștele. O altă tradiție unică de Paști o reprezintă trimiterea de scrisori anonime în care se scriu poezii.

Destinatarul va primi un cadou în forma de ou după ce va ghici cine i-a trimis răvașul. Festivalurile daneze sezoniere  sunt celebrate cu mare fast, atrăgând foarte mulți participanți.Festivalul Roskilde înființat în 1971 este cel mai mare și important festival din Scandinavia, la care se  adună în jur de 30.000 de persoane. Scopul organizarii  acestui festival este cel  de  a încuraja actele umanitare și de a răspândi cultura.  Shrovetide se sărbătorește în luna februarie de copii care se îmbracă în costume luxoase mergând pe la case pentru a primi bani și bomboane. Cea mai importantă sărbătoare a verii MIDSSUMER se celebrează pe 23 iunie care este cea mai lungă zi a anului. Sărbătoarea verii se celebrează prin festivaluri de muzică folk, parade cu orchestre muzicale, jocuri distractive, foc de tabără. Ieșirile frecvente la picnic și consumul excesiv de înghețată sunt obișnuințe care au căpătat rolul de tradiție în Danemarca.

Între 11 și 13 august fenomenul ceresc numit ploaia de meteoriți sau Perseidele este urmărit de danezi din emisfera nordică în cursul întregii nopți.  În luna august și septembrie, agricultori sărbătoresc festivalul recoltei care presupune expunerea recoltelor în standuri afară, celebrarea se face  cu muzică, dans, băutură de vin  și must de mere. Marmelada din cireșe, prune, mere, mure este prezentă tot timpul pe mesele danezilor, servind ca desert.

Orașele cele mai mari ale Danemarcei adăpostesc un număr mare de locuitori, o infrastructură foarte dezvoltată, condiții de viață prospere, și un turism aflat în expansiune. Copengaha este capitala Danemarcei care a luat naștere în secolul x, fiind situată pe coasta de est a Insulei Zeelanda. La origine, Copenhaga a fost un sat viking pescăresc.Capitala Danemarcei are o sumedenie de atracții turistice printre care se află: parcul Tivoli Gardens considerat a fi  un fel de Disneyland în variantă daneză.Sculptura din bronz Mica Sirenă, aflată în Portul Copenhaga este un alt obiectiv turistic important.Legendarul Castel Krnonborg sau castelul lui Hamlet, construit în stil baroc în perioada renascentistă, care pentru o perioadă(1600-1772) a servit ca reședință pentru capetele încoronate,se află și el pe lista principalelor atracții turistice.

Tot pe lista obiectivelor turistice din Copenhaga se află și Castelul Christianborg, care serveste ca sediu al principalelor instituții daneze:Parlamentul, Curtea Supremă și Consiliul de Stat.  Al doilea oraș ca mărime din Danemarca este Arhus, care este centru educational și cel mai important  port industrial  al țării.Arhus se află localizat pe coasta de est a Peninsulei Jutlanda și adăpostește sediul  celor mai importante companii comerciale.Situat pe Insula Funen, Odense este al treilea oraș ca mărime din Danemarca.

Muzeul scriitorului Hans Christian Andersen, Teatrul Odense și Palatul Odense sunt câteva din atracțiile turistice al orașului.Orașul Aalborg se află pe locul patru  ca mărime din Danemarca și este unul dintre cele mai importante centre culturale, găzduind muzee, teatre și palate.Cea mai veche localitate din Danemarca, atestată istoric în sec XVIII, este Ribe, un orășel care numără doar în jur de 8000 de locuitori.În muzeul din Ribe, sunt expuse materiale care redau atmosfera acelei perioade vechi. În general, în Danemarca se întâlnesc forme de relief plate, predominant câmpii, însă dealurile Møns Klint de culoarea cretei, care  unele ating și 120 metri, fac excepție de la regulă.

Cea mai căutată insulă de către cuplurile îndrăgostite este Christiansø, aflată în Marea Baltică, un paradis romantic plin de fortărețe vechi care amintesc de vremurile de odinioară. Primele scrieri din Danemarca datează din perioada vikingă. Inscripțiile în piatră conțin alfabetul runic și  poezii dedicate unor regi sau războinici ce datează din anii 700-800. Un aspect foarte important de menționat este faptul că sistemul Bluetooth de pe telefon, poartă numele lui  Harald Bluetooth,  care a ridicat piatra Jelling Stone din Jutlanda în memoria părinților săi, regel Gorm și regina Thyra.Harald Bluetooth este cel care a introdus creștinismul în Danemarca după ce a cucerit-o, laolaltă cu Norvegia.

După creștinizarea Danemarcei, limba latina a predominat scrierile oficiale. În anul 1200 iese la lumină prima scriere literară de mare importanță, cu ajutorul scriitorului și teologului Saxo Grammaticus,numită Gesta Danorum(faptele danezilor) în cuprinsul căreia erau relatate viața primilor regi și povestea prințului Amletus, din care Wiliam Shakespeare s-a inspirat să compună celebra piesă Hamlet.

Autor: Andreea ARSENE

Lasă un comentariu