A MURIT DECEBAL LA SARMISEGETUSA?

Regele Decebal era conducătorul dacilor. O legenda afirmă că regele Decebal a scăpat din cetatea Sarmisegetusa și a plecat în munți să organizeze rezistența. Mai avea cel puțin o cetate necucerita de romani. Legenda spune că un apropiat al său s-a îmbrăcat în hainele regelui Decebal. El a fost urmărit de romani și prins. Ca să nu cadă prizonier el s-a sinucis.Romanii au crezut că l-au prins pe regele Decebal. Dar este posibil ca prinsul să fie în realitate o sosie a lui Decebal.

Autoritățile romane din Dacia au interzis închinarea la zeii daci. De ce? Regele Decebal era rege și zeu. Adică era un zeu în viață venerat de daci.

De ce romanii pedepseau cu moartea închinarea la zeii daci? Poate că Decebal a scăpat din capcana romanilor care au înconjurat Sarmisegetuza.Pe tot timpul ocupației romane în Dacia dacii au atacat castrele romane, legionarii romani, autoritățile romane. Aceste atacuri au luat sfârșit numai după ce romanii s-au retras din Dacia.

Retragerea romană poartă numele de Retragerea Aureliana. Romanii au eșuat în Dacia. Stăpânirea lor nu a durat mult. Retragerea de pe teritoriul Daciei a fost un act rușinos. Acest lucru demonstra că romanii pot fi învinși și alungați.

O armată nu încetează lupta decât atunci când conducătorul ei este ucis. Soldații nu mai au nici un motiv de luptă împotriva dușmanului. Se retrag și depun armele. Și se declară învinși.

Faptul că atacurile dacilor continua și după cucerirea Sarmisegetusei capitala Daciei ar putea avea sens numai în cazul în care regele Decebal ar conduce aceste atacuri.Părți din Dacia rămân libere. Maramureș și Crisana locuite de Dacii Mari nu sunt supuse romanilor.

Moldova de Nord nu este nici ea supusă romanilor.Aliați cu sciții și germanii dacii dau lovituri de moarte legiunilor romane silite să se retragă.Decebal și urmașii săi continua lupta împotriva romanilor până când aceștia părăsesc Dacia.

Autor: SARMIS

Lasă un comentariu